Proef ambacht en passie in de wijnen die gebotteld worden op Wijndomein De Steinberg. Een prachtig wijndomein dat is terug te vinden op een oostelijke helling van de Steenberg gelegen in het Limburgse Bree.

Wijndomein De Steinberg

De percelen van wijndomein de Steinberg liggen in het Noord-limburgse Bree en Oudsbergen. De eerste aanplant gebeurde in 2016 op de Steenberg waar het perceel zon vangt op de oostelijke helling. De helling is ontstaan door de natuurlijke breuklijn die vertrekt vanuit Aken en een verval geeft van zo’n 30 meter. Dit maakt dat al de percelen rond ‘de steenberg’ zeer interessant is voor wijnbouw omwille van de bodemstructuur.

De totale oppervlakte van de reeds aangeplante wijngaarden bedragen 25 hectare, waar het grootste gedeelte ( 22 hectare ) in Oudsbergen is gelegen. Door de nabijheid van de Maas en de natuurlijk breuklijn beschikken we over een zand-lemige ondergrond met veel stenen. De hoeveelheid aan mineralen komen de wijnstokken ten goede. Deze stabiele ondergrond zorgt voor een ware smaaksensatie.

Begin oktober oogsten wij onze druiven met de hand – dit om alles zo puur mogelijk te houden, wat een garantie bied op de uitgesproken smaak en heerlijk bouquet van onze wijnen. Wij maken er een echt familiegebeuren van.

Na de oogst gaan wijnmaker Maxim Geunis en eigenaar Dominique Dedecker met de beste materialen in de cuverie aan het werk om jaar na jaar prachtige wijnen te maken.

We snoeien na het eerste jaar meestal de druiven tot op 2 ogen . Zo wortelen ze veel beter. Op termijnplukken we daar de vruchten van. De kwaliteit is immers afhankelijk van de bodem, de keuze van de stokken en de nauwkeurigheid van de snoei Peter Ramakers, wijngaardenier

Ambitie

Wijndomein De Steinberg heeft in 2020 een grote stap gezet met de aankoop van 25 hectare te Oudsbergen, waar ze over een 3 tal jaar hun producerende wijngaarden van 3 naar 25 hectare zullen brengen. Verder wordt er hard gewerkt aan de ontwerp van de nieuwe ultra-moderne cuverie, dewelke langs de Breekiezel in Oudsbergen zal worden opgetrokken.

“We willen een echt Belgisch wijnbelevingscentrum optrekken, waar er plaats is voor iedereen die van wijn en eten houdt”, zegt zaakvoerster Ilse Swennen. “We gaan heel breed gaan en proberen vooral ook ‘out of the box’ te denken – dit gaat ons onderscheiden van andere wijndomeinen. De toekomst is voor onze kinderen, we maken er een prachtig familiebedrijf van”